Biljni glicerin

Biljni glicerin

Glicerin (https://en.wikipedia.org/wiki/Glycerol) je providna koloidna tečnost koja pripada porodici ugljenih hidrata, preciznije šećernih alkohola. Nastaje na nekoliko načina: pri obradi biljnih ili životinjskih masti ili kao nuzprodukt u obradi nafte. Takođe, dobija se industrijskim pročišćavanjem sapuna, što je ujedno osnovni razlog da se sapuni proizvedeni klasičnim metodama smatraju u startu kvalitetnijim od njihovih industrijskih parnjaka. Glicerin se vekovima koristi u kozmetičkim preparatima jer hidrira kožu. Ima osobinu da je izraziti humektant, tj privlači vlagu iz okoline i na taj način je obezbeđuje za kožu. I pored evolucije različitih sastojaka u kozmetici, on je i dalje nezamenljiv. U poslednje vreme se koristi kao zaslađivač, zamena za šećer – dodatak steviji, međutim zbog visoke kalorijske vrednosti nema dijetalnog efekta.

Glycerin-Glycerol-formulaSem što vlaži kožu, glicerinu se pripisuje zaštitno dejstvo; smanjuje iritacije i svrab, ima osobinu da zimi greje kožu. Koža ga ne apsorbuje, već stvara nevidljiv zaštitni film koji, između ostalog, omekšava kožu. Potrebno je paziti da čist glicerin ne upotrebljavate u vreme izrazito niske vlažnosti (kod nas te opasnosti retko da ima, ali ga ne treba upotrbljavati čistog tokom dana, leti, bliže polutara, na primer) jer tada privlači vlagu iz dubljih slojeva kože na površinu. Sa ovim problemom je lako izići na kraj: najpre pomešajte čist glicerin sa nekoliko kapi neke kvalitetne tečnosti (najbolje ružinom vodicom) kako bi se glicerin delimično zasitio (a u slučaju ružine vodice i obogatio). Nakon toga, spreman je da vašu kožu učini mekšom u svim klimatskim okruženjima.

Glicerin se često preporučuje za negu osetljivih, ali takođe i ispucalih i otvrdlih delova kože (laktovi, pete) kao i za negu kose. Kosa postaje meka, poslušna i hidratirana kada pre pranja par kapi glicerina dodate u šampon.

Prikazujem svih 2 rezultata

Trenutno u Vašoj korpi

0