Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje

Kantarionovo ulje je od davnina poznato i cenjeno zbog svojih antivirusnih i antibakterijskih svojstava. Takođe poseduje

kantarionovo ulje je karakteristične boje

kantarionovo ulje je karakteristične boje

smirujuće i opuštajuće dejstvo na ljudski organizam, a aktivno se ispituju i navodi da pomaže pri lečenju nekih oblika raka. Zbog svega ovoga kantarion se nalazi u svakoj kućnoj apoteci, a prirodno lečenje i prirodna kozmetika nisu zamislivi bez njegovog ulja.

Kantarion (Hypericum perforatum) „sunčeva“ je biljka – dobila je ime po Hiperionu, grčkom bogu sunca. Bere se u doba godine kada je sunce najjače (od kraja juna do kraja jula) i ima cvetiće zlatnožute poput sunca. No, ulje kantariona je fototoksično; to znači da se ne smete najpre namazati ovim uljem pa nakon toga izlagati suncu. Sa druge strane, obrnut postupak je preporučen, pošto će Vam – nakon što se povučete u hladovinu – ulje kantariona mnogo pomoći da zalečite opekotine.

Ulje kantariona kao najznačajnije aktivne komponente sadrži hipericin i hiperfotin. Virusi na koje kantarionovo ulje deluje su, između ostalih, virus gripe, herpes simplex virus tip 1 i 2, citomegalovirus, hepatitis C… Utvrđeno je da ovo ulje, odnosno hiperforin iz

njega, deluje tako što sprečava razvoj penicilin i meticilin-rezistentnih stafilokoka. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako utvrđeno i zbog čega kantarion pomaže kod nesanice.

Prikazujem svih 3 rezultata

Trenutno u Vašoj korpi

0