Shea butter i kreme

Shea butter (ši buter)

Ovaj naziv – ši buter – potiče iz Bambara jezika iz Malija. Javlja se, preuzimanjem iz drugih afričkih jezika, i pod nazivima Karité i Ori. U pitanju je krem bezbojni ili boje slonovače, koji se dobija od afričkog drveta Shea (Vitellaria paradoxa). Ovo drvo raste samo u relativno uskom pojasu Afrike, u nekoliko država severno od ekvatora, odgovarajućeg zemljišta i klime. Ne postoji kultivisano shea drvo. Shea butter (ši buter) koji vam ovde nudimo je proizveden po francuskoj tehnologiji, a poreklo sirovine (oraha) je iz Burkine Faso.

ši buter: rasprostranjenost shea drveta

ši buter: rasprostranjenost shea drveta

Terapeutska svojstva ši butera štite kožu od vetra, hladnoće i sunca, te doprinose bržem zarastanju rana. Ši buter stimuliše ćelijske aktivnosti, bori se protiv starenja kože, regeneriše i osvežava grubu i oštećenu kožu. Koristi se u najskupljim i najkvalitetnijim kozmetičkim preparatima i pogodan je za sve tipove kože.

Ovo sredstvo se koristi u tradicionalnoj medicini i prirodnoj kozmetici, kako za negu zdrave tako i za oporavak bolesne kože. Ne izaziva alergiju(*), štiti od sunca a preventivno deluje kod ublažavanja procesa starenja. Takođe, tradicionalno se koristi kao prirodna blagotvorna krema za decu. U mnogim receptima predstavlja osnovno sredstvo za uklanjanje strija, ožiljaka i celulita. Štiti kožu od spoljnih uticaja i isušivanja, vlaži je i čini je mekom i glatkom. Izrazito je popularan kao sredstvo protiv bora.

Shea butter deluje regenerišuće i protivupalno, pa je odličan za negu kože sklone ekcemu, psorijazi i seboreji, kao i za negu nakon brijanja ili depilacije.

(*) po nekim informacijama ovo ipak nije sasvim tačno. Pre svega nerafinisani buter, u sebi sadrži proteine koji su inače karakteristični za lateks. Ovo može smetati osobama preosetljivim na lateks.

Prikazujem svih 8 rezultata

Trenutno u Vašoj korpi

0