Kokosovo ulje u terapiji ekcema

Hladno ceđeno kokosovo ulje veoma efikasno hidratizuje kožu, odnosno služi kao neka vrsta ovlaživača preterano suve kože zahvaćene ekcemom. Pri tome, zbog načina na koji deluje i zbog sastojaka kojima hrani kožu, ovo ulje ne pospešuje razvoj ekcema (što čini ogromna većina hidratantnih krema), već ga naprotiv smiruje.

kokosovo ulje u čvrstom stanju

kokosovo ulje u čvrstom stanju

Ključni sastojak kokosovog ulja je Laurinska kiselina, koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje, a osim u kokosovom ulju, u primetnim količinama se nalazi samo još u majčinom mleku.

Jedna od ključnih karakteristika ekcema je nedostatak esencijalnih masnih kiselina, pa osobama bolesnim od ekcema, na koži nedostaje gornji masni sloj koji sprečava gubitak vlage. Ovo je činjenica na kojoj se bazira dejstvo većine koliko-toliko delotvornih krema koje se vode kao pomoćno sredstvo pri lečenju ekcema. Kokosovo ulje je prepuno ovih masnih kiselina, prirodno je, i efikasnije od većine takvih (inače, znatno skupljih) krema; sem već spomenute Laurinske, kokosovo ulje sadrži puno Kaprilične kiseline koja je, dodatno, poznata po svom antigljivičnom dejstvu i po podsticanju rasta „dobrih“ bakterija. Tu, u kokosovom ulju, su i takozvane srednje-lančane masne kiseline (MCFA) koje uz ostalo imaju i snažno pozitivno dejstvo na prirodno podizanje imuniteta – a poremećaj imuniteta je osnovni preduslov pojave ekcema.

Ove osobine ne čine kokosovo ulje u terapiji ekcema dovoljnim sredstvom za pobedu, ali ga čine vrlo korisnim i potrebnim u toj borbi.

Hladno ceđeno ulje znači da pri njegovoj proizvodnji sirovina nije izlagana visokim temperaturama (iznad 47 stepeni celzijusa), što mu omogućuje da u maksimalnoj meri zadrži bez oštećenja sve korisne materije. Iz tog razloga, kada kupujete kokosovo ulje za potrebu lečenja ekcema, zapamtite da je najvažnije da ima oznaku devičansko hladno ceđeno (Virgin cold pressed).

hladno ceđeno kokosovo ulje

hladno ceđeno kokosovo ulje

Ovakvo ulje možete kupiti u bio-prodavnicama i po za to specijalizovanim odelenjima većih supermarketa. Maloprodajna cena u Srbiji mu je oko 5-6 EUR za teglu od 300 grama. Inače, ulje koje kupite će biti bele boje i najverovatnije u čvrstom stanju, i to je u redu, pošto mu je tačka topljenja tek nešto malo iznad sobne temperature. Nanešeno na kožu, topi se momentalno. Ova njegova osobina (tačka topljenja) je ujedno i uzrok zbog kojega mi ne vršimo njegovu prodaju, pošto ne možemo garantovati da se neće otopiti prilikom dostave, koju vrše za to specijalizovane firme.

Kokosovo ulje se protiv ekcema koristi tako što se svaki treći tretman preparatom 7plus2 zamenjuje tretmanom sa čistim kokosovim uljem. Ulje nanesite na bolesne delove kože i na njenu neposrednu okolinu, pa ostavite nekoliko minuta da ga koža upije. Ova kombinacija je ujedno i preporučeni način korišetenja preparata 7plus2. Takvo kombinovanje pojačava kako učinak preparata 7plus2, tako i samostalni učinak kokosovog ulja, i tvori veoma uspešnu sinergiju u lečenju ekcema.

Kao ni preparati 7plus2, ni kokosovo ulje nema ograničenja u primeni.

Trenutno u Vašoj korpi

0