Šta je Ekcem (Atopijski dermatitis) ?

Šta je ekcem ? Ekcem (Atopijski dermatitis) je hronično oboljenje koje se odlikuje stalnim zapaljenjem kože. U prvoj, akutnoj fazi, se manifestuje pojavom sitnih plikova ispunjenih tečnošću koji izazivaju neprijatnost, peckanje i svrab. Oni kasnije prskaju ostavljajući za sobom vlažnu površinu i oštećenu kožu, na kojoj se pojavljuju prekomerno sušenje i kraste. Tako se prelazi u hroničnu fazu, gde se javlja crvenilo, jak svrab, suvo perutanje kože, zapušene folikule koji dovode do pojave malih ispupčenja, pucanje i krvarenje kože. Svrab u nekim slučajevima biva neizdrživ, a češanjem se na suvoj koži prouzrokuju dodatne rane. Sve ovo stvara velike smetnje kod pacijenta. Bolest se često ponavlja i lako prelazi u hronično stanje, koje može da traje veoma dugo – godinama i decenijama.

ekcem atopijski dermatitis na ruci - plikovi

ekcem atopijski dermatitis na ruci – plikovi

Postoje i tzv. suvi ekcemi, bez mehurića i vlaženja, čiji su znaci samo crvenilo i perutanje.

Mesto ispoljavanja i oblik promena na koži ponekad mogu da ukažu i gde prvo treba tražiti uzroke ekcema. Tako je ekcem na rukama često prouzrokovan raznim deterdžeentima i hemikalijama, u kosi parazitima i seborejom, na pregibima gljivičnim infekcijama, na nogama problemima sa venama, itd.

Kada se jednom pojavi, ekcem je gotovo nemogće izlečiti. Savremena medicina ne poznaje pravi i efikasan lek za njega, već samo supstance koje pomažu pacijentu da kontroliše simptome. Takođe, ekcem atopijski dermatitis često prate sekundarne infekcije, gljivične (Candida) i bakterijske (E. Coli), što dodatno otežava situaciju.

Uzrok ekcema nije potpuno jasan, iako se čini da ulogu imaju i nasledni faktori. Pojava bolesti je jasno vezana sa poremećajem imunološkog sistema i sa alergetskim reakcijama. Često se javlja kod osoba koje imaju alergijske poremećaje kao što su astma, alergetska kijavica… Kod dece (kod odraslih retko), ekcem je ponekad povezan sa alergijom na hranu.

Ekcem Atopijski dermatitis je uzrokovan disfunkcijom spoljašnjeg dela kože – epidermisa. Epidermis je prva linija odbrane organizma od spoljašnje sredine. Njegova je uloga da sprečava prodiranje iritantnih faktora sredine, alergena i mikroba. Na koži se redovno javlja nestanak gornjeg masnog sloja, kojeg organizam stvara od esencijalnih masnih kiselina, i koji sprečava gubitak vlage i „podmazuje“ kožu.

šta je ekcem ? - shema poremećaja

šta je ekcem ? – shema poremećaja

Ekcem atopijski dermatitis nije psihička bolest, i iz tog razloga u lečenju ne pomažu lekovi za opuštanje – sem što se pacijent manje nervira i subjektivno se bolje oseća. Ovo je tako i pored toga što je utvrđena međuzavisnost pojave negativnih psihičkih stanja (stresa) i pogoršavanja ekcema; naime, poznati su (i česti) primeri da se ekcem atopijski dermatitis javlja istovremeno sa ukupnim opuštanjem, odnosno sa prestankom dugotrajnog stresa (npr. sa stabilizovanjem životne situacije, nakon teških razvoda i sl.).

Ekcem atopijski dermatitis se pogoršava nekada ciklično, nekada zbog povećane izloženosti „okidaču“, a redovno sa opštim padom imuniteta (usled napada npr gripe ili neke druge bolesti). Međutim, poboljšanja su daleko sporija i zahtevaju, osim uklanjanja „okidača“, i dodatnu terapiju i pomoć organizmu.

ekcem atopijski dermatitis može biti veoma teška bolest

ekcem atopijski dermatitis može biti veoma teška bolest

Najbolja pomoć koju sebi možemo pružiti je da spoznamo koji su „okidači“ koji kod nas dovode do pojave ekcema, a zatim da se držimo dalje od njih. Treba pojačavati odbrambene sposbnosti organizma (npr, vitaminskom terapijom), čistiti organizam čajevima koji se koriste u tu svrhu i na druge načine, a u fazi kada se ekcem pogoršava ne treba uzimati: kiselo, ljuto, začinjeno jelo, gazirana pića, alkohol i naročito ne čokoladu i slatkiše sa čokoladom i orasima. Preporučuje se nošenje odeće koja ne steže, od prirodnih ali mekanih materijala. U toku zimskog perioda izbegavati nošenje vunenih kapa, rukavica i šalova zbog nadražaja koji imaju na kožu sa ekcemom. Garderobu koja se nosi do tela treba prati blagim deterdžentima i dva puta ispirati ali bez omekšivača. Omekšivači sadrže benzole, supstance koje dodatno iritiraju kožu i koje mogu biti uzročnik pojave ekcema. Samu kožu pod ekcemom treba u maksimalnoj meri prestati vlažiti i izbegavati njen dodir sa nečistoćom. Obavezno treba izbegavati direktan dodir sa kućnom hemijom.

Klasični lekovi koje medicina nudi za tretman ekcema su kortikosteroidi i imunomodulatori. Na žalost: da ima nešto bolje, ponudila bi to bolje. Imunomodulatori su noviji lekovi, u koje su polagane velike nade sve dok nedavno nije utvrđeno da mogu biti izazivači tumora. Štetnost kortikosteroida je, sa druge strane, poznata od ranije. Njihovo delovanje je usmereno na smanjenje imuno-reakcije, što naravno nije trajno održivo. Kreme sa kortikosteroidima tanje kožu, povećavaju njenu maljavost i smeju da se upotrebljavaju samo u vrlo kratkom periodu (max 5-15 dana po tretmanu, sa višestruko dugotrajnijom pauzom između njih). Nije redak slučaj da se ekcem vrati odmah nakon prestanka korištenja kortikosteroida, i to u gorem obliku nego što je bio pre tretmana – da prosto „eksplodira“. Druga alternativa – tretman steroidnim injekcijama – urušava imuni sistem čitavog organizma, sa svim nužnim posledicama takvog stanja.

dečiji ekcem atopijski dermatitis

dečiji ekcem atopijski dermatitis

U tradicionalnoj medicini, stanje kože se vezuje za stanje pluća i debelog creva. U tom smislu, postoji verovanje da nasilno tretiranje ekcema (kortikosteroidima i imunomodulatorima) može proizvesti ne samo još gori ekcem, nego i ozbiljne unutrašnje promene na ovim organima.

U takvoj situaciji, bar dok savremena nauka ne pronađe bolji i manje rizični tretman ove bolesti, okretanje prirodnim lekovima je više nego preporučeno. Ekcem atopijski dermatitis nije nova bolest i već dugo zagorčava život ljudima; iz tog razloga, oni su se izveštili da u prirodi pronađu supstance koje bi im pomogle. Naravno, treba se čuvati mešetara, koji pronalaze neke navodno nove i čudotvorne sastojke, do sada nepoznate minerale i egzotične biljke, te agresivnom reklamom nude brzo izlečenje raznih bolesti, u velikom procentu i za velike pare; takvih je uvek bilo i biće ih. To ne znači da je čitav koncept prirodnog lečenja loš i prevaran.

Ulje za ekcem 7plus2 je preparat koji je nastao na osnovu vekovima sakupljanih znanja iz prirode, sa raznih strana zemaljske kugle. Ono sadrži isključivo proverena biljna ulja koja se decenijama i stotinama godina koriste da pomognu koži da ostane zdrava i da se izbori sa ekcemom.

Trenutno u Vašoj korpi

0