Zanimljivosti o Shea buteru

Nevenova Krema u kamenu sa 7plus2 Shea Butterom
18. novembra 2016.

Zanimljivosti o Shea buteru

Zanimljivosti o Shea buteru: Skupljanje i obrada Shea je posao koji obavljaju žene

Vreme ja da saznamo neke zanimljivosti o Shea buteru, čija se popularnost u svetu prirodne nege kože stalno povećava. Malo smo istražili tekstove koji se o njemu mogu naći i izdvojili najinteresantnije podatke. Uživajte !

  • U Burkini Faso, Shea buter je treći najvažniji izvozni proizvod zemlje. Stanovnici Burkine Faso zovu shea orahe „žensko zlato“. Burkina Faso se inače smatra zemljom odakle potiče najkvalitetniji Shea buter.
  • Tradicionalno, u selima u kojima se proizvodi Shea buter, njegovom proizvodnjom se bave žene. One najpre beru orahe sa Shea drveta, lome orahovu ljusku i potom melju i mešaju meko jezgro. Ovo je u tim selima socijalna aktivnost, i obavlja se isključivo u grupi.

Zanimljivosti o Shea buteru: globalna popularnost koja traje preko 2000 godina

  • Popularnost Shea butera je globalna. On se praktično u celom svetu koristi za proizvodnju sapuna i hidratantnih krema.
  • Shea buter ima prepoznatljiv orašasti miris i sadrži vitamine C, A i E – više ako je nerafinisan, jer deo ovih komponenti  nestaje u procesu rafinacije.
  • Kleopatra - prva potvrda o korištenju Shea butera kao kremePrva poznata upotreba Shea butera u svrhu nege kože potiče iz drevnog Egipta – zabeleženo je da ga je koristila Kleopatra, oko 51 godinu pre Nove ere.
  • Shea buter sadrži antiinflamatorne supstance (sredstva protiv zapaljenja), prirodan sjaj za kožu i ovlaživače kože.
  • Po istraživanjima Wellness Mama, Shea buter čini kožu neverovatno mekom. On takođe ima anti-gljivična i posebno anti-kvasna svojstva (kvasac je zasebna familija jednoćelijske gljivice). U sebi sadrži mnogo vitamina A i E u obliku koji stimuliše proizvodnju kolagena u koži. Prirodno je antiinfalamatoran, sa SPF (faktorm zaštite od sunčevih zraka) oko 6. Takođe, pomaže u sprečavanju nastajanja i u kasnijem otklanjanju strija.
  • Manje je poznato da se Shea buter koristi, zbog specifičnog uticaja na ukus, u proizvodnji nekih vrsta fine čokolade.
  • Osim jezgra oraha, korisni su i drugi delovi Shea drveta. Koren se na razne načine koristi u tamošnjoj tradicionalnoj medicini a ljuska oraha – u borbi protiv agresivnih komaraca.
  • U stara vremena, preminuli kraljevi Burkinabé naroda su smeštani u krevet sačinjen od Shea drveta.

Orah na Shea drvetu

Ovo svakako nisu sve zanimljivosti o shea buteru, ali bez sumnje jesu razlozi da Shea poštujemo još i više nego do sada. U oba oblika (rafinisan i nerafinisan) visokokvalitetan Shea buter danas možete poručiti preko interneta tako da Vam ga kurir donese ravno kući.

Trenutno u Vašoj korpi

0